dilluns, 24 de març del 2014

Preguntes freqüents




Estimades famílies, 

Després d’unes quantes trobades més personals i d’una molt bona resposta del flyer, ens hem adonat que la majoria de persones tenen els mateixos dubtes, així que hem decidit compartir aquí també, amb tots vosaltres, les nostres respostes.

Per què ens diem Lemúria?
Hem optat per aquest nom perquè, que nosaltres sapiguem, Lemúria és la primera civilització que parla d’Educació Respectuosa. Alguns sabreu que és una civilització antiga i desapareguda, semblant a l’Atlàntida.

Per què l’Educació Lliure?
Perquè sentim que Acompanyar respectuosament els processos vitals és el camí cap a una vida coherent i responsable que ens farà més feliços.

A L’Educació Lliure, hi ha límits pels infants?
Sí, a Lemúria hi ha límits perquè els sentim necessaris per a viure. Límits concrets i ferms per a garantir la seguretat de tots i totes. Ens acollim a la visió que la Xarxa d’Educació Lliure, la Xell, comparteix en aquest àmbit. De fet, ens acollim a totes les respostes que donen des de la seva web, pel que fa a preguntes habituals sobre aquesta pedagogia. (Al final d’aquest document, us hem llistat les preguntes que allà trobareu)

Per què l’Espai de Joc Infantil només contempla de 2 a 6 anys?
Nosaltres creiem que els infants han d’estar amb la seva família el màxim que es pugui. Els dos primers anys de la vida d’un nen/a, aquest/a està emocionalment molt vinculat als seus referents. A més, està adquirint dia a dia habilitats psicomotrius que facilitaran la seva autonomia a tots els nivells.
Per això, hem marcat un mínim de dos anys per a poder participar de l’Espai de Joc Infantil.
En realitat, Lemúria vol, en un futur, ser un referent per a les famílies, en general. Ara bé, triem començar per acompanyar les que tenen infants menudets per a donar eines des del principi de la vida, considerant els primers anys com a fonamentals en el desenvolupament integral d’una persona.
A Lemúria els infants conviuen tots plegats, i així tots aprenen de tots. Es tracta d’un grup molt reduït, pel que la relació que s’estableix entre ells és font d’aprenentatges significatius.

Espai d’oci i cultura per a famílies
Lemúria, a més, vol ser l’espai de referència per a les famílies pel que fa les activitats d’oci i cultura. Sentim molt necessari un espai de trobada i esbarjo perquè les famílies puguin compartir estones en un ambient que compatibilitzi les necessitats dels menuts i dels adults.  
Quantes famílies volen sortir de casa i compartir temps d’oci a un lloc on els seus nadons puguin estar a terra amb tranquil·litat, per exemple?
Pensem en activitats lúdiques i culturals, preparades i espontànies: música, art, contes, cinema, ... tot allò que ens vingui de gust fer plegats!



Diferències entre espai de joc infantil i llar d’infants
Les educadores
Les educadores tenen un rol diferent en la seva tasca, no guien, ni omplen al nen amb coneixements, ... aquí, les professionals acompanyen el procés de desenvolupament intern de cada infant. Es relacionen amb els nens/es molt respectuosament. Intervenint quan el nen ho demana o en els conflictes. L’acompanyament emocional de les criatures adquireix una importància molt rellevant.
El Joc lliure
És el gran protagonista a la vida dels nens a Lemúria. Les acompanyants fan propostes puntuals, però en general,  els nens aprenen jugant i jugant aprenen.
Depenent de l’etapa de desenvolupament de cada nen, aquest juga a un tipus de joc o un altre. Però en el joc, l’infant sempre ho treballa tot: cos, ment i emoció.
Els materials i espais estan disponibles en tot moment, és per això que l’infant pot triar lliurement a què dedicar el seu temps. Pintar, ballar, saltar, sortir al pati (en qualsevol moment), jugar a racons, mirar contes,...
Ràtio
Un adult que acompanya a 7 infants, amb les respectives famílies.
Aquestes dades faciliten un acompanyament real i constant de les necessitats del més menuts (a l’Espai de Joc) i també de les seves famílies (comunicació diària, reunions grupals i individuals, Assemblees, etc.).
Espai de creixement pels Adults
El gran repte de la proposta de Lemúria és apropar aquesta mirada respectuosa cap a la infància en adults que no han viscut aquesta experiència en la seva infantesa.
Amb aquest objectiu, es realitzaran formacions, tallers, jornades... a on els Adults vagin creixent interiorment, aconseguint eines per a viure la criança dels nens de forma respectuosa i gaudint del procés.
Participació de la família
A Lemúria, tots i totes som responsables de l’Educació dels infants, pel que la gestió del projecte requereix de la participació de tots.
Les famílies que participen a Lemúria adquireixen un compromís més íntim amb tot el què succeeix a l’espai. Tenint en compte la ratio amb la que acompanyem als nens, comprendreu la necessitat de fer pinya entre tots, pel que a sostenibilitat econòmica es refereix. Això es tradueix en la implicació de tots els que formem part de Lemúria a l’hora de buscar recursos per a tirar endavant.
Quan parlem de recursos també ens referim a les destreses que cada adult pugui aportar al projecte. L’Espai, a més, romandrà obert als adults que es vulguin proposar com a col·laboradors en les activitats del mateix.

Preguntes respostes a la XELL
En una escola lliure, els nens poden jugar sense parar?
Si els nens juguen tot el dia, quin paper tenen, els educadors i les educadores?
Com és el dia a dia en una escola lliure? Es fan classes o tallers?
I si una criatura no vol aprendre, per exemple, a llegir? Fins quan es respecta aquesta decisió?
Realment funciona això de la llibertat? No es transformen els infants en petits tirans?
Però els nens no necessiten límits?
Què passa quan els nens i nenes d'aquestes escoles surten al món real?
Com els va a les criatures que s'incorporen a l'escola ordinària després d'haver estat en un projecte d'educació lliure?
Com està el tema legal? Estan reconegudes aquestes escoles?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada